.: 🍂 . 🍄 . 🍁 . 🌱. 🎵. 🌿. 🎶 . 🎨 :.
Milovnice přírody.
Zrzka.
Sběratelka folklóru.
Mýtů, pohádek a pověr.
Podzimní víla.
Čajovnice.
Studentka biologie.
Snící o životě v Norsku....

Jarní výzva 2016 - IV. - Výroba pampeliškového medu

11. května 2016 v 16:47 | Muchomůrka |  [UKONČENÁ] Jarní výzva 2016
Zdravím! Tak jsem se dohrabala k tomu, abych sepsala článek o tom, jak jsme vyráběli pampeliškový med! Jak se povedl (a ano, povedl ♥), jak chutná a jaké chyby jsme udělali a vy byste se jich měli vyvarovat.
I zaječí rodinka přišla ochutnat...

Co budete potřebovat:

  • 300 plně otevřených květů pampelišek
  • 1 litr vody
  • 1 kilo cukru
  • 2 větší citróny / 1 citrón + 1 pomeranč

1. Sběr pampelišek

Nasbírejte 300 plně otevřených květů pampelišek. Sbírání si můžete spestřit soutěží. Vzhledem k tomu, že jsem si k pomoci zavolala muže, soutěžili jsme ve dvou disciplínách. První bylo, kdo nasbírá největší množstí pampelišek (vyhrála jsem já :3) a druhá, kdo najde největší pampelišku. Nominace na největší pampelišky jsme pak prováděli ve fázi mytí. Vyhrál muž (musela jsem mu to nechat, když už jsem to jednou vyhrála :D). Během sbírání květů jsme sbírali také mladé listy, které tolik chutnají naším potkaniskům.

2. Mytí a primární "odhmyzování"

Veškeré květy prohlédněte, utrhněte přebývající stonky a odstraňte případný hmyz. Pak stonky zalejte vlažnou vodou a OPATRNĚ je umyjte. Musíte jednat fakt opatrně, nechcete přece přijít o veškerý pyl. My to dělali tak, že jsme nalili vodu do škopku s pampeliškami, a pak to prostě promíchávali sem a tam (asi jako když máte moc horkou vodu ve vaně a tak tam přilejete trochu studený a aby se to rozprostělo, tak to prostě zamícháte... děláte to taky, že jo? :D).

3. První vaření

Mycí vodu slijeme a pampelišky zalijeme JEDNÍM LITREM vody. To byl náš kámen úrazu. Zdálo se nám, že je ten litr příliš málo, a tak jsem tam přilila ještě tak půl litru (možná spíš tři čtvrtě). A to byla chyba. Med pak prostě nechtěl zhoustnou, protože prostě obsahoval moc vody. Neudělejte stejnou chybu. I když se zdá, že té vody je fakt málo a dosahuje tak do půlky veškerých pampelišek, je jí vlastně dost.
Přidejte do pampelišek ve vodě nakrájený pomeranč a citrón (i s kůrkou) a všechno to povařte 20 - 30 min v pokličkou zavřeném hrnci.

4. Čekací fáze a sekundární "odhmyzování"

Po předcozí fázi, když hrnec otevřete, zjistíte, že to smrdí. Víte, jak voní čerstvě posekaná tráva? Libově. A víte, jak voní ta stejná tráva po několika týdnech. Ano, jako shnilé seno. Stejně smrdí i toto. (ale občas ucítíte i ten náznak citrusů)
Odložíme hrnek někam, aby nepřekážel a nechám odvar 24 hod odstát. Pak provedeme sekundární odhmyzování. Přes jemné sítko celý odvar prolejeme. Já jako člověk, co ničím nechce plytvat, jsem každý kousek vymačkala... A divili byste se, kolik šťávy navíc mi z toho vyteklo. Hlavně z těch pomerančů, protože nepustili tak dobře jako citrón.

5. Druhé vaření

Do vzniklého výluhu přidáme 1 kg cukru a vaříme, dokud to nezačne houstnout. Tady nastal ten náš problém, kdy to prostě po určité době houstnou přestalo a víc nechtělo, protože jsme tam měli moc vody. Proto ještě jednou upozorňuji, dávejte na to pozor! Měli byste vařit příbližně hodinu, aby med dosáhl potřebné konzistence. "Tuhost" ověřte tím, že naberete a "kápnete" na talířek.

6. Plnění sklenic

Ještě horkým medem naplním sklenice (my použili malé od přesnídavek, jsou pohodlnější na přenos a na dárky pro maminky ke Dnu matek) a přetočíme je víčkem dolů. Skladujeme ve stínu. Skleničku na fotce jsem dozdobila papírem (takovým tím "starým") a lněným provázkem, aby to vypadalo víc jako "za dob naších babiček" a spolu s kyticí šeříků, které jsem nasbírala na zahradě (a které má moje mamka tak ráda), jsem ji dala jako dárek ke dnu matek. Byla nadšená ♥ a to je to, o co jsem usilovala.
Prozření nakonec: Mějte rádi svoje maminky. Jiné mít nikdy nebudete.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 11. května 2016 v 16:54 | Reagovat

Vtipně napsaný postup na výrobu medu, výsledek je lákavý. Jako dárek pro maminku určitě super :-D  :-D

2 eLLen May eLLen May | E-mail | Web | 11. května 2016 v 19:14 | Reagovat

Taky bch to ráda zkusila, ale odrazuje mě fakt, že moje rodina vlastní 25 včelstev ..takže proč těm chuderkám včelám fušovat do řemesla :-D
Dobrá práce ;-) i s psaním postupu :D
Ti zajíci jsou z papíru? 8-O  :-)

3 Elis Elis | Web | 11. května 2016 v 20:51 | Reagovat

Vždycky med nechávám udělat babičku, ale zase tak složitě to nevypadá, kort ve tvém podání :D A jinak ta zaječí rodinka, ta je booží!

4 Muchomůrka Muchomůrka | Web | 11. května 2016 v 21:21 | Reagovat

[2]: jo, jsou :D Mamka sbírá zajíce, tak tyhle jsem ji koupila v Levných knihách. Bylo to docela symbolické, vzhledem k tomu, že jich bylo celkem 5 a naše rodina má 5 členů :D A přesně to vycházelo i s věcmi, které drželi a tak :D (akorát táta byl černý.. to jsem odůvodnila tím, že se rád opaluje :D ale myslím, že ty figurky furt nemá rád :D)
[3]: Děkuji :D Mé podání je důvod, proč jsem se vrátila k blogování (a taky k rýmování) :D (IRL se často zapomenu uprostřed věty :D nebo se hodně vracím do minulosti :D -tož, to dělám i v psaném projevu, ale ten se dá alespoň nějak uspořádat :D-)

5 Monica Otmili Monica Otmili | E-mail | Web | 11. května 2016 v 21:29 | Reagovat

Vypadá to parádně, tak doufám, že než si to vyzkouším, tak všechny pampelišky neodkvetou. :D Akorát ten cukr nahradím fruktózou, osvědčí-li se to na vzorku. :D

6 Joina Joina | Web | 12. května 2016 v 5:53 | Reagovat

Další člověk, který mě láka abych tento med vyzkoušela :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
Veškeré obrázky publikované na tomto blogu jsou mou tvorbou, nebo jsem za ně zaplatila.
Pokud tomu tak není, je obrázek klikací a vede na původní zdroj.
Výjimku tvoří ikonky velikost 64x64 na začátku každého článku, ty jsou ze Subeta.net.
Obrázek v záhlaví, nad nadpisem "Můchomurčin život", je nakreslen lagoliv.